Öne çıkanlar
Ekonomik Kriz ve Kum Saati

Ekonomik Kriz ve Kum Saati

Dünya´da  ekonomik depremin artçı şoklarını yaşayan ülkeler bir taraftan ekonomik tahribatların yol açtığı zararlarla uğraşıyor. Ekonomik kriz ilk başladığı  döneme  oranla  daha  sakin piyasalarla  buluşmasına karşın ev içi ekonomisi öncelikle tasarrufa yöneldiği için gelişmiş ekonomilerin kısa sürede toparlanması zor görünüyor. Gelişmekte olan ekonomilerin ise durumu endişe verici boyutlara ulaştı. Bu durumda olan ülkelerin, ekonomik kriz sonucu yaptıkları hasar tespitlerini tekrar inceleyip  zaman geçirmeden yapacakları bazı düzenlemelerle ve alacakları  radikal kararlarla mali sistemlerini düzeltebilecekleri öngörülmekte. Kredi artış  talepleri karşılanmayan işletmeler mevcut yapıları içinde giderlerini en aza indirerek daha çok üretim yapmanın yollarını  aramaktalar. Tüketici kredilerindeki sınırlama harcamaları azaltmış durumda. Piyasaların  bu  kısır döngüyü devam ettirmeleri yatırımların ertelenmesine  ve zarar görmesine neden olmaktadır.

Online alışveriş

Çin Hükümeti ekonomik kriz sonrasında  bazı  önlemler aldı. Alınan bu önlemler arasında  dikkati çeken ise, internetle ilgili teşvik önlemleriydi. Çin´in kırsal kesimlerinde yaşayanlara verilen teşviklerle yetkililer, internet erişimi ve bilgisayarlar dağıttırarak  her eve bir bilgisayar kazandırmayı hedeflediklerini ve bu uygulamanın amacı internet aracılığıyla  online alışverişi arttırıp piyasayı canlı tutmak olduğunu bildiren Çin´li yetkililer, uyguladıkları bu projeyle amaçlarına kısa sürede ulaştıklarını belirtmektedirler.

Yapılan araştırmalar online alışverlerin  ekonomik kriz döneminde arttığını göstermekte.

Zamandan, ulaşımdan ve benzeri giderlerden kurtulan tüketici internet ortamında yaptığı  alışverişlerle karlı çıkmakta. Birçok  üretici için ise  online satış ; ´az  yatırımla  çok üretmek´ anlamına gelmekte.

Online alışverişlerin gelecekte alışveriş tercihlerinin ilk sıralarında yer alacağı belirtilmektedir.

Ekonomik göstergeler

Son zamanlarda  hisse senetleri ve tahvillerde görülen yükselişler reel ekonomideki göstergelerin iyileşmesi olarak kabul edilmemeli. Hükümetlerin bazı teşvikleri piyasayı hareketlendirse de asıl ekonomik toparlanma ; devlet garantisi olmaksızın  canlanan özel sektör, artan tüketim, istikrarlı piyasalar, finans kurumlarınca kabul gören özel sektör fonları ve  düzelen ekonomik yapının göstergeleri ile olacaktır. Son zamanlarda ekonomik krizin ne zaman biteceğiyle ilgili  söylemlere bakılırsa, bu konuda “kum saati”nin bizleri yanıltmayacağını ve daha uzun süre bu saati ters çevirmemiz gerekeceğini belirtmek belki de en doğrusu olacaktır.

Benzer yazılar