Öne çıkanlar
Orta Çağda Yeni yıl !

Orta Çağda Yeni yıl !

Parasızlıktan mı ?
Organizasyon eksikliğinden mi ?
Zorunlu kayak zevkini yaşatmak için mi ?
Orta çağ nostaljisi mi ?
Nedeni bilinmese de bilinen bir gerçek var:
Belçika´nın karakışa teslim olma gerçeği…

Geçen haftaki yoğun kar yağışı Belçika´yı teslim almasının ardından, özellikle başkentte bugünlerde öfke ve şaşkınlık hakim. Belçika´da hava ve kara ulaşım sistemleri nasıl bu kadar kolaylıkla felç olduğunu kimse akıl erdiremiyor. Brüksel uluslararası havaalanında (Zavantem) buzlanmayı önleyen sıvıların tükenmesi sonucu binlerce yolcu mahsur kaldı. Uçak ve tren seferleri iptal edildi, Brüksel iç hatlarda toplu taşıma hizmeti veren otobüsler seferden kaldırıldı, tram seferleri azaltıldı.

Temizlenmeyen karların buz tabakalarına dönüşmesi sonucu otoyollar kısmen, arayollar ise neredeyse tamamen kullanılamaz hale geldi.

Kar kabusuyla birlikte yaşanan hayal kırıklığı işyerlerini derinden etkiledi. Birçok işgören ulaşım zorluğu nedeniyle rapor veya izin almak zorunda kaldı. Yaşanmakta olan olumsuzluklardan kimse sorumluluğu üzerine almazken, Avrupa Birliği Ulaştırma Komiseri Siim Kallas´ın; havaalanı yetkililerini, kışa bu kadar hazırlıksız yakalandıkları için suçlayıp,”işin yasal sonuçlarına katlanmaları gerekir” diye yapmış olduğu açıklama gibi yetkililer birbirlerini suçladılar.

Bilim adamları yaz aylarında basın aracılığı ile yetkilileri uyarmış ve bu yıl kış aylarının sert geçeceği için kar temizleme araçları, buz çözme ekipmanları ve yeterli tuz stoklarının hazır edilmesiyle ilgili tavsiyelerde bulunmuşlardı.

Belçika hazırlıksız yakalandığı kış şartlarının faturasını 2011´in ilk çeyreğindeki büyüme oranlarında oluşacak düşüşle ödeyecek gibi görülüyor.

Brüksel´de yine kar havası var bugün. Cadde ve sokaklar ise bazı güzergahların dışında doğal buz pisti sanki.

Karlar içinde kalmış 1700, 1800´lü yıllara ait yapıların önünden geçerken buzlarla kaplı yollarda kayıp düşmemek için çaba sarfederek yürüyen insanları, yavaş yavaş ilerlemeye çalışan araçları görüyorum. Avrupa´nın başkentinde orta çağdan kalma yeni yıl ortamını yaşıyoruz bu yıl.

Evet, 2011´i karşılamak için de geri sayım başladı.

Yeniyılın dünyamıza,insanlığa doğal felaketlerden uzak mutlu bir yaşam getirmesi umuduyla, tüm okurlarımıza sağlıklı yıllar dilerim….

Benzer yazılar