Öne çıkanlar
Akdeniz Akşamları

Akdeniz Akşamları

‘Avrupalı liderler kış uykusundan ne zaman uyanacaklar ?’ diye beklemek,
Ekonomide gelişen olumsuzlukların görmemezlikten gelindiğini bilmek,
İspanya ekonomisinin Avrupa Birliği (AB) ekonomisine
Tsunami etkisi yaşatacağının kabusuyla yaşamak !…

Euro Bölgesi’nin borçları rekor kıracak şekilde artıyor.
Portekiz son anda pes edip mali yardım için başvurmasaydı dönüşü olmayan bir yola giriyordu.
Brüksel’den Portekiz ile ilgili ‘Son Kurtarma Hamlesi’ olarak açıklama yapan yetkililer İspanya’nın durumu hakkında söz birliği yapmışcasına konuşmaktan kaçınıyorlar.
İspanya’da konut sektörü büyük oranda darbe yedi. Artan faizlerden etkilenen sektörde geçen yıl yüzde 20 oranında kademeli düşüş yaşanmış ve bu düşüşlerin ABD’deki gibi sert olmayışı piyasaları fazla etkilememişti. İspanya’da yüksek seviyelerde seyreden konut fiyatlarındaki düşüşle ilgili uzmanların ortak tahmini ise ; konut piyasasının yüzde 40 oranında gerileyeceği yönündedir.
Ülkede yaklaşık 1 milyon adet boş konutun olması nedeniyle piyasalar önümüzdeki yıllarda arz fazlası sorunuyla karşı karşıya kalacaktır.
İspanya’da bir yanda resesyon, yüksek enflasyon, zayıf finans sektörü, diğer yandan yüksek petrol fiyatları ve yüksek faiz oranları dikkate alındığında konut fiyatlarının beklentilerin oldukça altına inmesi bile görülebilir.
2010 sonu itibariyle 439 milyar euroyu bulan inşaat ve konut sektöründe kullandırılan krediler ise İspanya’nın önümüzdeki günlerde haciz depremlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor.
Akdeniz’in rahatlık üzerine kurulan bir yaşam tarzı vardır. Avrupa Birliği’ni (AB) etkisi altına alan rahatlık, ekonomik olarak euro krizinin bu noktaya gelmesine neden olmaktadır.

AB, bir an önce anlamsız rahatlıktan kurtulup İspanya için kurtarma çabalarına hız vermezse,
Malesef İspanya’da ;
Akdeniz akşamları bir başka olmayacak’.

Benzer yazılar