Öne çıkanlar
Paranın Pehlivanı

Paranın Pehlivanı

“İki yiğit çıkmış meydane, ($, €…)

Biri birinden merdane.

Küçüğüm diye yerinme,

Büyüğüm diye kurulma.”

AB çeker zahmeti, Piyasa fazla nazı, bilmez kıymeti” bu sözleri duyunca kendinizi her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde sanmayın

Avrupa Birliği’nde (AB) ülkeleri mali sıkıntı içinde.
Bu ülkelerin ekonomik büyümeleri nasıl olacak ?
Dolar karşısında son 15 ayın en yüksek seviyesine yükselen euro ile büyüme olmaz. AB ülkelerinin çoğu güçlü euro yüzünden ihracatta rekabet gücünü kaybetti..

Zaman er meydanında güç gösterisi zamanı değildir. Euro Bölgesindeki dostlarımızın çoğu bilmez er meydanını. Bu meydanda rakipleri karşısında güçlü olan alır altın kemeri. Ama bugünün piyasalarında altın almış başını giderken Euro’yu geri çekmek gerekiyor  er meydanından. Euro Bölgesi’ne ihracat ve uluslar arası rekabette şans tanımak lazım.

Bu yıl küresel piyasalarda Çin atbaşı gidiyor. Petrol fiyatlarının artışı küresel ticareti oldukça yavaşlatmış olsada Euro’nun gücü AB ülkelerini olumsuz etkiliyor.

Euro, er meydanında gücünü; Dolar’a karşı ocak ayından bu yana yüzde 10’un üzerinde, İngiliz Sterlini karşısında ise yüzde 4’ün üzerinde artı değer performansı sağlayarak gösterdi.

Geçen yıl da Euro’da benzer gelişmeler yaşanmış, ancak küresel ticaret hacmi arttığı için Euro Bölgesi  ülkeleri  fazla sıkıntı yaşamamıştı.

Küresel Ticarette Euro Bölgesi’nde yaşanmakta olan çöküş önceki yıllara oranla gerileyen talep yüzündendir.

İrlanda, İspanya, Portekiz, Euro’nun güçlenmesinden en çok etkilenecek olan ülkelerin başında gelmektedir. Tekstilde iddialı olan Portekiz güçlü Euro karşısında Hindistan ve Çin karşısında Pazar etkisini kaybetmiştir.

AB’de zengin kuzey ülkeleri ile Güney Avrupa ülkeleri arasında yaşanmakta olan ekonomik sorunlar eski Yeşilçam filmlerinde izlediğimiz zengin kız, fakir delikanlının sonu olmayan aşklarına dönüşmektedir.

Euro ‘Paranın Pehlivanlığını’ en kısa sürede bırakıp piyasalarda güç dengesini sağlamazsa AB’nin bu yılki büyüme hedefinin de gerçekleşmesi zor gibi görülüyor….

Benzer yazılar