Öne çıkanlar
Bu yaz fazlasıyla sıcak geçecek

Bu yaz fazlasıyla sıcak geçecek

Yunanistan 17 Haziran tarihinde yeniden seçim kararı aldı.
Önümüzdeki yaz sezonunda küresel ekonomiyi oldukça kavurucu sıcaklar bekliyor.

Yunanistan’ın IMF’ye tatil hediyesinin faturası trilyon dolarlık olabileceği gibi, ülkenin ertelenen çöküşünün yaratacağı global tahribatın bedeli ise henüz ölçülemiyor.

Euro bölgesi, Yunanistan krizinin başında alması gereken radikal önlemleri çok geciktirdi.

‘Süper Euro’ seçeneğiyle birleştirilecek olan güç, aynı zamanda Euro’yu koruyup kollayan bir kalkan haline gelebilirdi.

‘Battı balık yan gider’ anlayışıyla zamana bırakılan sorunlar, ülke idarelerini elinde tutan iktidarların sonu olmaya başlayınca da Euro Bölgesi’nde acil çözüm arayışları başladı.

Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için, özel şirketler, bankalar, ECB, büyük fedakarlıklar yaptılar.

Portekiz, İspanya ve İtalya ekonomilerinin iç düzenlerini sağlaması amacıyla kurtarma fonunun kapasitesi arttırıldı.

Yunanistan’ın yanı sıra İspanya’daki belirsizlik de piyasaları çıkmaza soktu.

Yunanistan’da borç takası gerçekleştirilmesi, İtalya ve Portekiz’deki olumlu gelişmelerin yaşanması ile biraz nefes alan piyasalar, Yunanistan’ın iflas etmemesi için AB ve IMF ile masaya oturabilecek bir hükümet oluşturamamasının faturasını ödemekteler.

Avrupa’nın temel sorunları sadece Yunanistan’la da çözülmüyor.

Küresel ekonomideki Avrupa’nın rolü rekabetçilikten başka ne olabilir ?

Mali ve siyasi birliğiyle rekabet gücünü artıracak olan Avrupa’daki toplum, kemer sıkma politikalarına gösterilerle, eylemlerle, sokaklara inerek ve de sandık başına giderek karşı çıkıyor.

Yunanistan’daki seçimlerde, Fransa’daki seçimlerde ve Almanya’daki yerel seçimlerde kemer sıkma politikalarını destekleyen partiler seçimleri kaybettiler.

Avrupalı liderler, kasım ayında yapılan G-20 zirvesinde Yunan halkının mali yardım için öne sürülen şartları reddetmesi halinde, ülkenin Euro bölgesinden çıkmasına izin verilebileceğinin ipuçlarını vermişlerdi.

Başta IMF başkanı olmak üzere neredeyse her ortamda Yunanistan’ın euro’dan çıkması yüksek sesle dile getirilir oldu.

Kendi içindeki ekonomik sorunları çözmekte geciken Avrupa, küresel ekonomi için “bir risk bölgesi” teşkil etmeye başladı.

Almanya’nın bütçe kesintisi takıntısı ise Avrupa’yı giderek resesyona sürüklüyor.

İspanya’nın durumu ve Yunanistan’ın 17 haziran secimleri ile birlikte körüklenen ekonomik krizin yarattıgı ateşle şimdiden bu yaz oldukça sıcak geçeceğe benziyor.

Benzer yazılar