Öne çıkanlar
Yama…

Yama…

Belçika’da 1 Kasım tarihinde vatandaşların yaşamlarını değiştirecek yenilikler yürürlüğe girdi.

İşini kaybettikten sonra işsizlik parası almaya hak kazananlara önceki yıllara göre ilk başlarda daha fazla ödeme yapılacak. Fakat kısa zamanda yeni bir iş bulamayanlar, işsizlik paralarında hızlı bir şekilde eksilme olduğunu görecekler.

Yeni düzenleme vatandaşları iş bulmaya yönlendirmeyi amaçlıyor. Başta otomotiv firmaları olmak üzere, birçok işyerinin kapandığı ortamda iş bulmanın zorluğu göz önüne alınırsa, bu karar işsizleri zor durumda bırakacak.

Bu arada vatandaşın en büyük sorunlarından biri olan enerji sektöründe hareketlilik var. Distrigaz ve Nuon şirketleri birleşerek İtalyan Eni firması çatısı altında Belçika’nın enerji sektöründe ikinci sıraya yükselmeyi amaçlıyorlar. Eni Firması Belçika’daki bireylere ve kuruluşlara doğalgaz ve elektrik hizmeti verecek. Bugüne dek doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yüksekliğine çare bulunamaması karşısındaki beklentilerin başında, enerji şirketlerinin çoğalarak rekabet ortamı oluşturması ve bunun sonucunda da fiyatlara olumlu yönde yansıyacak olmaları yer almaktaydı.

Belçika’nın sene başındaki verileriyle 2013 yılında ulaşılması hedeflenen tasarruf miktarı 3,7 milyar Euro’ydu.
‘İyimser’ olarak nitelendirilmesi gereken yüzde 0,7lik büyüme oranına göre hesaplanan bu rakam, son göstergelerin en son büyüme oranının sadece yüzde 0,3 olduğunu işaret etmesiyle biraz daha arttı.

Belçika Hükümetinin şu an için 4 milyar euro’ya ihtiyacı bulunuyor. Sürdürülen araştırmalar sonucu,
açığı kapatmak için bulunan çözümler arasında KDV’nin yüzde 21’den yüzde 22’ye çıkarılması da yer alıyor.
KDV oranı yükseldiği takdirde tartışma yaratacak 1,2 milyar euroluk ek kaynak sağlanacak.

İkinci kaynak ise, tüketici endeks oranının yükseltilmesinde aranıyor.
Hesaplara göre buradan açığın 2 milyar euroluk kısmı kapatılacak.

Bunların yanı sıra, yurtdışı sermayelerde yapılacak düzenlemeler ve nominal faizlerde değişikliğe gidilmesi seçenekleri de hükümetin masaya yatırdığı hızlı kaynak arayışları arasında yer alıyor.

Kısaca, Belçika’da ekonomik kriz önlemleri adına atılan her yeni adım, vatandaşın yama tutmayan tarafına hedef alınarak atılmaya devam ediyor.

Benzer yazılar