Öne çıkanlar
Erhan Yurdayüksel: 2021…

Erhan Yurdayüksel: 2021…

Önyargı ve derin endişeler içinde hoş geldin 2021.

Yeni yıl için karamsar olmamak gerekir.

Aslında karamsarlık içeren sözler de benim değil.

Uluslararası Para Fonu (IMF),

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim 2020 sayısını,

“Uzun ve zor bir tırmanış” başlığıyla yayınlamıştı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmaya devam ettiği ve birçok ülkenin normalleşme sürecini yavaşlattığı belirtilen raporda, “Çin’de toparlanma beklenenden daha hızlı gerçekleşirken, küresel ekonominin pandemi öncesi faaliyet seviyesine geri dönüş çabaları devam ediyor.” ifadesi kullanmıştı.

IMF’nin raporunda, daha önce yüzde 5,2 küçülmesi beklenen küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,4 daralacağı tahmin edildi.

2021 yılında, küresel büyümenin kademeli olarak orta vadede yaklaşık yüzde 3,5’e düşmesinin beklendiğine dikkatin çekildiği raporda, salgının 1990’lardan bu yana küresel yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemeyi tersine çevireceği ve eşitsizliği artıracağı değerlendirilerek, temel tahminleri çevreleyen belirsizliklerin alışılmadık derecede yüksek olduğu belirtildi.

Aşı ve virüsün tedavisine yönelik gelişmelerle iş ortamında bulaşmayı azaltmak için yapılan değişikliklerin ekonomik faaliyetin öngörülenden daha hızlı bir şekilde salgın öncesi seviyelere dönmesine olanak sağlayabileceği, toparlanmanın ülkeler tarafından desteklenmesi gerektiği, sağlık krizinin sona erdirilmesi için de daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Küresel ekonominin geleceği hakkında önyargılı sözleri IMF söyledi.

Çünkü IMF, ‘Yeni Mali Yıl’  için derin endişe içinde!..

***

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünümün de; Daha önce yüzde 8 küçülmesi beklenen ABD ekonomisinin 2020’de yüzde 4,3 daralacağı öngörüldü. Ülke ekonomisine ilişkin 2021’e ait büyüme beklentisi ise yüzde 4,5’ten yüzde 3,1’e düşürüldü.

Euro Bölgesi ekonomisinin de 2020’de yüzde 8,3 küçüleceği tahmin edilirken, 2021’de yüzde 5,2 büyüyeceği öngörüldü.

Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın büyüme tahmini 2020’de yüzde eksi 7,8’den yüzde eksi 6’ya yükseltilirken, 2021 için yüzde 5,4’ten yüzde 4,2’ye düşürüldü.

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden İtalya’nın da 2020’ye ilişkin ekonomik büyüme tahmini yüzde eksi 12,8’den yüzde eksi 10,6’ya yükseltirken, 2021 için yüzde 6,3’ten yüzde 5,2’ye çekildi.

Gelişmiş ülkeler için yüzde 5,8’lik küçülme tahmini, 2021 için yüzde 4,8’den yüzde 3,9’a indirildi.

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisi, 2021 için yüzde 5,8’den yüzde 6’ya yükseltildi.

Türkiye’ye ilişkin tahminlerde değişikliğe gidilmezken, ülke ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5 daralacağı, 2021’de yüzde 5 büyüyeceği öngörüldü.

Sabırlı, hoşgörülü, emin olmadan konuşmayan, bıçak kemiğe dayanmadan sesini çıkartmayan, piyasa hakkında oldukça toleraslı olan ekonomistler bile “Aşı geldi, 6 aya toparlanırız” fikrine katılmıyorlar.

***

Bakın:

Koronavirüs bir yılda dünyaya iyice yerleşti, çevreyi tanıdı, ‘maske-mesafe-hijyen’den uzak olanlarla, samimiyeti arttırdı, farklı mutasyonlarla insanları öldürmeye devam ediyor.

Ve (COVID-19) korona virüsün yerküreye verdiği zararlar yavaş, yavaş ortaya çıkmakta.

Bazı ülke yetkilileri, salgın başladığında, 2-3 aylık gevşek önlemler alıp sonrasında, “artık bitmiştir, normale dönüş zamanıdır’’ nutukları attığı halde, ilerleyen zaman içinde kendi vatandaşlarının virüse karşı duyarsızlığından rahatsız olduklarını söyleyebiliyorlar.

Farklı illerin göbeğinde, mitingler düzenleyıp, törenle açılışlar yaptılar.

Bu onları rahatsız etti mi?

Ne gezer?..

Uzun süre toplumdan gizlenen,

gerçek vaka sayıları bile yeni yeni ortaya çıkıyor!..

2021’de daha neler olacak hep birlikte göreceğiz!..

İşte yazıma ‘‘Derin endişe’’ sözcüğü ile başlamam bundan.

Gelen yeni yıl için hiç karamsar olunabilir mi?..

Olunmaz, çünkü; ‘‘Böyle Prof. Dr Uğur Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci, gibi insanlık adına hizmet veren bilim insanlarımızın olması bizim için büyük bir şans’’ değil mi?..

‘Yeni yılda’da, korona fırsatçıları elbette içgüdülerinin, anlayışının ve kimliğinin gereğini yapmak isteyecek.

IMF’nin endişe duyduğu ‘Yeni Mali Yıl’ın ilk gününden itibaren umutlarınızı yitirmeden fırsatçılara karşı hazırlıklara başlayın!..

Her şeye rağmen, 2021 yılını, zihinsel enerji seviyenizi yüksek tutup, sağlık, huzur ve mutluluk içinde geçirmeniz dileklerimle…

***

*Koronavirüs salgını boyunca bizler için canları pahasına mücadele veren

Sağlık Çalışanlarına Minnet Borçluyuz…

 

Erhan Yurdayüksel

01.01.2021

Benzer yazılar