Öne çıkanlar
Havada Karada Ekonomik Krize Çözüm..

Havada Karada Ekonomik Krize Çözüm..

Dünya devlerinden İngiliz (BA) British Airways ve İspanyol Iberia Havayolu Şirketleri birleşme kararı aldı. İki şirket yedi milyar dolarlık birleşmeye ilişkin ön anlaşmayı tamamladı. Bu iki şirketin birleşmesi demek ; Dünya´da gelir sıralamasına göre üçüncü büyük hava yolu şirketinin oluşması demektir. İlk sırada 121 milyon yolcusuyla ABD´li Delta Havayolları yer almakta. Krizde zor günler geçiren bu iki şirket arasındaki  anlaşmanın  2010 sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir.

Birleşmeler karlılık oranlarına artı yönde yansıyacaktır

Birleşme kararıyla birlikte masraflarının da azalacağı hesaplanan, merkezinin Londra´da olması düşünülen  yeni şirketin yüzde 55´i British Airways, yüzde 45´i  Iberia hissedarlarına ait olacağı, birleşmeyle doğacak şirketin de yıllık 15 milyar euro´luk gelire sahip olması planlanmaktadır.
Büyük havayolları şirketleriyle rekabet edebilmek için artık havada da güçlerin birleştirilmesi gerekiyor. Bu sektörde bulunan ve  gelecekte büyük ölçeğe sahip olmayan şirketlerin rekabet edebilme güçlerinin de zayıf olacağı bir gercektir. Küresel ekonomik krizin ortaya çıkardığı  zorluklar ancak güçlerin bir araya getirilmesiyle aşılabilecektir. Birleşmeyle birlikte şirketlerin gelirleride artacaktır. Gelirlerin artması karlılığa yansıdığında  istikrarlı büyüme ortaya çıkacaktır.

Avrupa´da artan kamu borçları

Avrupa´da  son gelen büyüme rakamlarına bakıldığında AB resesyondan çıktı denilebilir. Euro bölgesinde ekonomik verilerin yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüdüğü görülmektedir. Beklentilerin çok altında olan bu rakamlar  durgunluktan çıkıldığını göstermektedir.
Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları piyasaya sürekli para sürmektedir. Hükümetlerin  destekleriyle sağlanan AB ekonomisindeki hafif kıpırdama olarak adlandırılabilecek olan bu  büyümenin kırılgan olduğu bilinmektedir. Küresel krizde birçok AB üyesi ülkeleri mali disiplini bırakmış ve aşırı oranlarda  bütçe açıkları vermişlerdir. Bu durum karşısında ciddi boyutlarda artan kamu borçları da piyasaları endişelendirmektedir.
Üretim artmadıkça, işsizlik azalmadıkça, güçler birleştirilmedikçe suni gündem yaratılarak  sürekli şişirilmekte olan ekonomi balonunun günün birinde patlayacağını bilmek için kain mi olmak gerekir ?

Benzer yazılar