Öne çıkanlar
Belçika’da Opel Krizi

Belçika’da Opel Krizi

Dev kuruluşlar Belçika´yı terketmeye devam ediyor.
Küresel ekonomi gerçek anlamda dönüşüm yaşamakta.
AB´ de  ekonomik olarak bugün gelinen noktada küresel krizi atlatamamanın sancıları çekilmekte ve halen yaşanmakta olan küresel ekonomik krizin virüsü AB´nin de  bedenini sarmış, bir  bulaşıcı hastalık gibi yayılmaya devam etmekte.

AB´nin gün geçtikçe  küresel üretimdeki payı azalırken, ´Yükselen Pazar Ülkeleri´ olarak adlandırılan ülkelerin pazar payı ise her geçen gün artmaktadır.
Bir dönem dünya piyasalarında önemli yere sahip olan Avrupa´daki üretici firmalar maliyet hesaplarını tutturamadıkları için üretimlerini durdurup ucuz maliyetli bölgelere taşınmaktadırlar.
Piyasalarda güç dengelerindeki  değişiklik  bu kurumların eskiden olduğu gibi pazara  yön veremez hale gelmesine neden olmuştur.

İstihdam ve katma değer yaratmada alınması öngörülen önlemleri almakta geciken yönetimler, Opel gibi kuruluşların kapatılmasına göz yumarlarsa sermaye birikimlerini nasıl elde edebilirler ?
Üretimde devlerin rolü her zaman başrol olmamış mıdır ?
Küresel ekonomik düzende ses getirmeye başlayan ülkelerin sermaye birikimlerini mıknatıs gibi kendilerine çekmelerinin nedeni nedir ?  Bunu düşünmenin zamanı henüz geçmemiştir.

Belçika´daki yöneticiler ; « Geç kalmış olmadan ivedilikle sorunlara acil çözümler bulmalıyız » demek yerine ;
´Geç kaldı desinler ama geçmiş olsun demesinler´ derdine mi düştüler ?

Benzer yazılar