Öne çıkanlar
Mutlu Bayramlar vardı!

Mutlu Bayramlar vardı!

Bu yıl Türkiye´de kurban satışının 3.5 milyar lira civarında olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye´de et fiyatları artınca kurbanlık fiyatları da geçen seneye oranla yüzde 40 arttı

Geçen sene ortalama 250-400 lira arasında fiyatla satılan küçükbaş hayvanlar, bu sene kurban pazarlarında 400-800 lira arasında satılıyor. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 3-10 bin lira.

Belçika´da küçükbaş hayvanlar ise 240-500 euro civarında satılıyor (hazır kesilmiş ve paketlenmiş fiyatı)

Türkiye´de her kurban bayramında yaklaşık 500-600 bin büyükbaş, 2-2,5 milyon da küçükbaş hayvan kesiliyor. Geçen sene Kurban Bayramı´nda 600 bin büyükbaş, 2 milyon 200 bin de küçükbaş hayvanın kurban edildiği tesbit edilmişti.

Bu sene Türkiye´de yaşanan et sıkıntısı maliyetleri artırdığı için Kurban Bayramı´nda geçen yılki sayıdan yaklaşık yüzde 30 daha az kurban kesilmesi bekleniyor.

3.5 milyar liralık ekonomik hareketlilik yaşanacağı düşünülen kurban bayramında bu yıl ithal kurbanlıklar da pazarlarda yerini aldı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verilerine göre, Kurban Bayramı´nda kesilecek 2 milyon küçükbaş ve 500 bin büyükbaş hayvanın yaklaşık yarısı ithal edilecek. Bakanlık şimdiye kadar 723 bin koyun ve 209 bin 517 büyükbaş hayvan ithalatı için izin belgesi verdi. Bugüne kadar 167 bin 536 koyun ithalatı gerçekleşirken, ithal edilen kasaplık büyükbaş hayvan sayısı da 125 bin 88 oldu. Kurban Bayramı öncesinde ithalatın artarak devam ettiği de yetkililer tarafından açıklandı.

Kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünün ithalat yoluyla karşılanıyor olması Türkiye´nin hayvancılık alanında kendi kendine yetmeyen bir ülke olduğunun göstergesidir.

Bu bayram eski mutlu bayramlara karşı olan özlemi bir kat daha artıracağa benziyor !

Sağlık, mutluluk ve huzur dileklerimle,

Kurban Bayramınızı kutlarım…

Benzer yazılar