Öne çıkanlar
Çöpçatan

Çöpçatan

Yunanistan,

Portekiz,

İrlanda,

Son günlerde gündemi meşgul eden İtalya.

Bu ülkelerin içine düştüğü ekonomik krizin çıkmazından kurtulmaya çalışan Avrupa Birliği ekonomisi yaygınlaşan tehlikeyi derinden hissetmeye başladı.

Küresel kriz sonrası gelişmekte olan ülkeler büyümeyi ve ekonomik yapılarını toparlamayı başarabildiler. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler üretimlerini artırarak büyüme kaydederken, Avrupa Birliği üyeleri ülkeler ekonomik kriz döneminden bu yana büyümeye yönelik başarı elde edemediler.

Bir zamanlar Avrupa Birliği piyasalarda en yüksek kredi notuna sahipti. AB, üyesi Yunanistan sayesinde ilk kez ´çöp´le tanıştı. Önce Yunanistan´ın notu “çöp” seviyesine, ardından da ´iflas´ seviyesine düştü. Portekiz ve Euro Bölgesi´nin yabancı sermaye çekme yıldızı İrlanda´nın ekonomik krize yenik düşmesinin ardından AB´nin 3 üyesinin derecelendirme notu “yatırım yapılabilir” seviyenin altına oturdu. Yunanistan´ın ülke notu, ´iflas´ seviyesi olan ´Caa1´ ve ´CCC´ye kadar geriledi.

Moody´s geçen hafta Portekiz´in notunu 4 puan birden düşürürek ´Ba2´ye çekerken, İrlanda´nın da notunu geçtiğimiz nisan ayında 5 puan birden aşağı çekerek, ´Baa3´ olarak belirlemişti.

Moody´s´un ´İrlanda´nın not indirimine yönelik zamanlaması sorgulanabilir bir durum. Ayrıca bu ülkeyi ´çöp´ seviyesine çekmeleri de akıl almaz bir adım. Çünkü İrlanda, AB ve IMF´nin sunduğu programı uygulamada çok kararlı.´ seklinde açıklama yapan AB komisyonu sözcüsü piyasalarda yakın zamanlarda değerlendirme kuruluşlarının kredi derecelendirmelerinin tartışılmasına neden oldu.

EURO Bölgesi´nin 3´üncü büyük ekonomisi İtalya´nın, Yunanistan´dan sonra borç oranı en yüksek ülke olması nedeniyle krizin İtalya ya da İspanya gibi büyük ekonomilere sıçraması endişesi krizin ´ÇÖP´ tartışmalarından çok uzak boyutlarda olduğunu göstermektedir.

AB sorunlu ülkelerin ekonomik yapılarını ele alırken ekonomik açıdan değerlendirme kuruluşlarının notlarından öte EURO Bölgesi için neyin iyi neyin kötü olduğunu bir an önce değerlendirmek zorundadır.

Bugün için AB ülkelerinin ekonomileri hakkında yapılan değerlendirmeler ´Çöpçatan´ fıkrasındaki değerlendirmeleri anımsatmaktadır.

Oğullarını evlendirmek isteyen bir aile gelinleri olacak kızdan beklentilerini bir çöpçatana anlatırlar.

Çöpçatan iki gün sonra, aileye çok iyi bir kız bulduğunu müjdeler.

– ´Tam oğlunuza göre bir kız buldum; harika yemek yapar, temiz, titiz, çocukları çok sever ve de gerçekten bir içim su.Oğlunuz bu kızla evlenirse, mutlu bir yuva kurmuş olur´ diyerek aileyi ikna etmeye çalışır.
Aile duyduklarından etkilenir ve çöpçatana gereğini yerine getirmesini söyler. Ama bu arada damat adayı çöpçatanın kulağına doğru eğilip, fısıltıyla bir soru sorar ;

– Peki bu gelin adayı yatakta nasılmış?

Çöpçatan ;

– Valla; kesin bir bilgi edinemedim. Kimisi iyi diyor, kimisi kötü…

Benzer yazılar