Öne çıkanlar
Küresel Ekonomide Kriz Kainleri

Küresel Ekonomide Kriz Kainleri

Ekonomik krizle ilgili yorumcu enflasyonu yaşanmakta. Ekonomi eylülde dip yapar diyenleri mi ararsınız, ekimde şıçrar, tavan yapar diyenleri mi ? Son zamanlardaki yorumlarda ne ararsanız var. Yorumcuların çoğu felaket tellallığını çok sevdiler . Piyasaların morale ve desteğe ihtiyacı var. Nedendir bilinmez ama krizin bu yönüyle hiç ilgilenen de yok

KRİZDE ARTAN İŞSİZLİK

Ekonomik küresel kriz blançosuna şöyle bir göz atarsak, gelişmiş  ülkelerde 15 milyonu bulan işsizlik  ve 10 trilyon doları aşkın yapılan harcamaları görürüz ki bu  sonuçlar sarsılan ekonominin ciddiye alınması gereken rakamlarıdır.

Günümüzde küresel finansal kaynaklar ve bu kaynakların kullanımı tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri  yakından ilgilendirmektedir.

Bugün, işsizliğin artmasıyla ortaya çıkmakta olan sosyal sorunlar ülkelerin siyasi geleceklerini derinden etkileyecektir. O nedenledir ki, ülkelerin ortaklaşa alacakları kararlarla piyasaları çanlandırmaları üretimleri arttırmaları gerekmektedir. Küresel ekonominin çöküşü  üretim sahalarında « Yarın ne olur ? » düşüncesiyle paniğe  neden olmuştur. Birçok işletme bu panik sonrası aldıkları kararlarla  üretimlerine ara vermişlerdir. Tüketiciler ellerindeki değerleri altına yatırıp yastıkaltı  güvencesini seçmişler ve beklemeye başlamışlardır. Piyasalar durgun bekleyişleri kaldıracak durumda mı ? Hayat devam ediyor. İhtiyaçlar  dün olduğu gibi bugün de  var. Peki ne bekleniyor ?  Ekonominin çıkışa geçmesi üretime bağlı değil mi ? Üretim işsizliğin çözümü gelir düzeyinin artması demektir. Üretime verilecek her türlü teşvik ülkelere artı yönde geri dönecektir. Çalışarak, üreterek, kazanmak yerine insanları faiz gelirlerine yönelterek yatırımdan uzaklaştıran balon ekonomisinin mimarlarının  artık bir kenara çekilmelerinin zamanı gelmiştir. Ekonomik kriz öncesi yaşanan balon  düzeni bitmiş ve Dünya´da ekonomik  güç dengeleri değişmeye başlamıştır. Küresel ekonomide acil yapılması gereken işsizliğin önüne geçmek ve iş sahalarını hemen faaliyete geçirmektir. Arkasında güçlü destekleri gören işverenlerin morali yerine gelince   dişlilerin çarkları dönmeye başlayacaktır. Moral dengesizliğinde gidip gelen piyasalar teşviklerle kendilerine gelecek ve bu sayede yatırımların önü açılacaktır.

KRİZ ÜLKELERİ  TEHDİT EDİYOR

Gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde  hükümetler, büyümeyi arttırmak için teşvik fonlarına milyarlarca dolar aktardılar. Bu aktarılan fonlara rağmen deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalan ülkeler gelişmekte olan ülkelerdeki özel mali sektörün varlık değerlerine yatırım yaparak hem bu ülkelerdeki ihtiyaçları karşılamış hemde kendi durağan piyasalarını harekete geçirmiş olacaklardır. Özellikle üretime dayalı yatırımlara ağırlık veren Çin ve deflasyon sinyallerini yakından hisseden Japonya için bu tarz yatırımların önemi büyüktür. Gelişmekte olan ülkeler bu yatırımlar için  değişik yatırım araçlarıyla vitrinlerlerini hazırlamalıdırlar. Ülke ekonomilerinin çıkarlarını ön plana alarak yapılacak atılımlar ekonomik krizin sonunu kısa sürede getirebilir.
Bir çok efsaneleşmiş kurum krizle birlikte tarih sayfalarında yerlerini aldılar. « Kalan sağlar bizimdir » diyerek atılımdan korkmadan cesur kararlar alabilen ülkeler uyum içinde ortak  kararlar alıp kısa sürede alacakları kararları uygularlarsa  piyasaların morali yerine gelir.

Krizde felaket tellallığına soyunmak ekonomiyi düzeltmez. Felaket tellallığının yanısıra bir de ´ya tutarsa´ misali hareket edenler var. Bunlar Nasrettin Hoca´nın göle maya çalması gibi görüşlerini bildiriyorlar. Küresel kriz ortamında olumlu yapıcı ve bilinçli görüşlere ihtiyacı olan piyasalara katkıda bulunmak için gereken yapılmalı ve piyasaların morali  yüksek tutulmalıdır.

Not ;Değerli okurlar ,Bayramınızı  kutlar,  ´Yeni Haber´  Ailesi ile birlikte nice  mutlu, sağlıklı, güzel haberlerle  dolu bayramlar dilerim.

Benzer yazılar