Öne çıkanlar
Şahlar ve Piyonlar

Şahlar ve Piyonlar

Küresel ekonomide bir dönemin daha sonuna gelindi. Güçlü ekonomiye sahip ülkeler ´Truva atı´ taktiğiyle bazen kendileri tarafından atanan şahları, bazen de kendi piyonlarını  gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına sürerlerdi. Bu tür piyasalara sürülen şah ve piyonlar kendilerine özgü yaşam biçimiyle toplumda yerlerini alırlardı. Aldıkları talimatlar doğrultusunda hareket eden bu şah ve piyonlar, kendilerine verilen görevleri yerine getirmek uğruna bırakın yaşadıkları ülkenin menfaatlerini, vatan millet sevgisini, en yakınlarını bile  düşünmeden başkalarına peşkeş çekmekten hiçbir zaman çekinmezlerdi. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine katkı yapacak projeleri bir şekilde engelleyen veya kendilerine verilen emirler doğrultusunda çıkar amaçlı çevrelerin menfaatleri için çalışan bu şah ve piyonlar, meydanı boş buldukları sürece görevlerini büyük bir başarıyla yerine getirirlerdi. Kendilerini bulundukları toplumdan üstün gören bu şahlar  ve yine kendilerini ´´uyanık´´ zanneden piyonlar kendilerine görev verenler tarafından özellikle ekonomik alanda yetiştirilirler  ve yaptıkları her işi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine göre kılıfına uydurarak yaparlardı. Son zamanlarda yaşanan küresel ekonomik kriz hayal dünyasında yaşayan balon ekonomilerin gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Küresel ekonomide söz sahibi olan ülkeler artık şahları ve piyonları ne şekilde ileri süreceklerini bilemiyorlar. Bu ülkeler ekonomideki son durumlardan her ne kadar panik yapmamaya çalışsalarda  şaşkınlık hallerini ister istemez gözler önüne sermektedirler.

Küresel Ekonomik Krizin Bilinmeyen Halleri

Küresel ekonomik kriz öncesi yıllarda güçlü ekonomilere sahip ülkelerin dış piyasalara bakışı ´herkes çalışsın ama önce bize çalışsın´ şeklindeydi. Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya  gibi ülkeler üretimle, doğal kaynakların ekonomiye katılmasıyla, dünya ekonomisin de ön plana çıkmaya başlamasıyla, dünyanın ekonomik göstergelerindeki hesaplar değişti. Artık her ülke kendi hesabını iyi yapmak durumunda. Ülkelerin elindeki doğal kaynaklar, madenler, kısaca mevcut olan ve bugüne kadar  bazı sebepler yüzünden gündem dışı kalan atıl kapasite değerlerinin geleceğin vitrin değerleri olması kaçınılmazdır. Basit Truva yöntemleriyle ülke ekonomilerinde söz sahibi olma dönemi ister istemez son bulacaktır.
Bu dönemde Truva atlarını iyi tespit eden ülkeler kısa zamanda kendi ekonomilerini düzlüğe çıkarmayı başaracaklardır.
Ekonomik krizden etkilenen ülke ekonomilerinin belli dönemde düzlüğe çıkması için  üretimin yeri ve bu konuda yapılması gereken atılımların, yatırımların ve de bunlara verilecek desteklerin getirileri tartışılmaz gerçeklerdir.

Küresel Ekonomi ve Boyanan Kuklalar

Günümüzde hala piyasalarda  farklı renklerde boyanan ve şekil değiştiren  kuklalar oynatılarak  zaman kazanılmaya çalışılmaktadır.  Oysa ki oynatılan bu kuklaların sadece boyaları değişmiştir. Halk dilinde güzel bir söz vardır ´Semer ne kadar değişirse değişsin eşek aynı eşektir´  denir.  Makyajlı bilançoların ve boyası değiştirilen kuklaların da dönemi bitmiştir. Hiç kimse bu tür kukla oyunlarından kazanç elde edemez. Bu durum dünya piyasalarında da açıkça görülmektedir.

Zehirli Mantarın Ekonomik Değeri

Mantardan anlamayanların ormana gidip mantar toplamaları ve sonra  topladıkları mantarları hem kendileri yemeleri hem de satmaları ve de bundan kazanç elde etmeye çalışmaları doğru değildir. Hazır  ormanda yetişen mantarların üretim maliyeti yoktur. İlk bakışta sadece toplanması gerekiyor diye düşünülebilir. Toplama maliyeti dışında karlı bir iş gibi görülsede,  toplanan  bu mantarlar ya zehirli çıkarsa ?
Zehirli mantarları satanlar bir an için kazanç elde ettiğini düşünebilirler ama unutmamaları gereken husus o mantarı yakınları ve kendilerinin de yiyebilecek olmalarıdır.
Satıldığında bir ekonomik değer taşıdığı sanılan zehirli mantarların sebep olacağı facialar düşünüldüğünde bu mantarların  hiçbir değerinin olmadığı anlaşılmaktadır.
Küresel ekonomik krizde işi tam anlamıyla kavrayabilenler, yani  mantar örneğindeki gibi  mantarın zehirli olup olmadığını bilenler başarıya ulaşırken bu işi bilmeyenlerin sonunun hüsran olacağı bellidir.

Şah ve Piyon Hangi Kutuya ?

Kriz ekonomisinde değişen kurallar oyunda şah ve piyonları iyi kullandığını sananlara unutulması mümkün olmayan  bir ders vermiştir. Kendini ´uyanık´ sananların aslında zavallı bir piyon olduklarını anlamalarının zamanı ise çoktan geçmiştir çünkü Dünya´da güç dengeleri değişmiş, bugüne kadar oynanan oyunların sonuna gelinmiştir. Kutular oyun masalarının kenarlarına getirilmiş ve  biten oyunda kullanılan ´şah ve piyonlar´  toplanarak aynı kutuya  yerleştirilmeye başlanmıştır.
Dünya ekonomisinde  güçlülerin oyunu   her zaman yeniden başlar ve hiç bitmez. Bu oyunda kullanılan şah ve piyonların yeri ise hep aynıdır, değişmez.

Yeni oyunlar  başlayıncaya kadar ´Şahlar ve piyonlar´ aynı kutuda yerlerini alırlar.

Benzer yazılar