Öne çıkanlar
Manipüle olayları

Manipüle olayları

Küresel faiz oranına yapılan manipüleler bu yaza damgasını vurdu.
Piyasaların gündemine oturan Libor manipülasyonu küresel ekonomik krizin önüne geçmiş görünüyor.

İngiliz Lloyds Banking Group bu konuda suçlanıyor.
2.2 milyar dolar ceza alması beklenirken, grup 630 şubesini satmak zorunda kaldı.12 küresel banka, faiz oranlarının belirlendiği Libor piyasasını manipüle etmek suçundan tarihin en ağır tazminat cezası ile karşı karşıya.

Morgan Stanley ; ABD, Avrupa ve Asya’da yürütülen soruşturmalar çerçevesinde 12 dev bankaya kesilecek cezanın 22 milyar doları bulacağını açıkladı.
Söz konusu bankalar hakkında açılacak üçüncü şahıs davalarından çıkabilecek cezalara bu rakamlar dahil değil.

AB Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Joaquim Almunia, Libor soruşturması sonrasında bankacılıkta önemli değişiklikler yaşanabileceğini,
faiz oranlarına ilişkin endişeler teyit edilir ise, bankacılık sektöründe önemli değişiklikler olabileceğini belirtti

Analistler 11 bankanın daha, geçtiğimiz ay ABD ve İngiltere’deki yetkililere 465 milyon dolar ödemek zorunda kalan Barclays gibi cezalandıracağını düşünüyor.
Libor skandalında doğrudan ve dolaylı olarak 21 banka düzenleyici kurumlar tarafından soruşturuluyor.

Euro Bölgesi’ne bakacak olursak ;
Moody’s, Avrupa bölgesindeki riskli ülkelerden İtalya’nın devlet tahvili notunu A3’den Baa2’ye indirdi. Görünümde bir değişikliğe gidilmedi fakat ‘negatif’ olarak bırakıldı.Son indirimle birlikte ülkenin notu sınırın 2 basamak üzerinde kalmış oldu..
İtalya’daki 2 basamaklık not indirimi sonrasında, bu ülkeyle birlikte İspanya, İrlanda, Güney Kıbrıs, Portekiz ve Yunanistanda da ciddi not düşüşleri yasandı.
İtalya ve Avrupa Birliği cephesi italya’nın Moody’s tarafından kredi notunun indirilmesinin zamanlamasını eleştirdi. Eleştirilerin haklılığını tartışmak bir yana AB’nin önemli kalelerinden birinin surlarına yine telafisi zor bir gedik açıldı.

Moody’s in beklenmedik şekilde İtalya’nın kredi notunu düşürmesine başbakan Mario Monti tepki gösterdi.
Idaho eyaletinin Sun Valley beldesinde düzenlenen “New Economy” zirvesine katılan ve ders veren Süper Mario, Moody’s’in iki not birden kırmasına “Biz hünerli ve iyi niyetle dersimizi çalıştık ayrıca belki de kısa sürede mucizeler yarattık. Ama ödüllendirilmeyi beklerken cezalandırıldık. Neyse ki piyasalar Moody’s in bu anlaşılamaz kararını görmemezlikten gelip olumlu tepki göstermesi üzüntümüzü sevince çevirdi” dedi.
RAİ televizyonuna konuşan Mario Monti, AB’nin ve özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İtalya’nın kredi notunun düşürülmesi ile ilgili yorumlarında haksızlık yapıldığı görüşünü savunmaları ve destek çıkmalarını da hatırlatarak “Avrupa Komisyonu hep bir ağızdan haksızlığa uğradığımızı söylüyor. Bunu duymak bile görevimizi ne denli yaptığımızın bir kanıtıdır.
Sanırım üçüncü dünya ülkelerinin yarattığı huzursuzluğun faturasını da bize kestiler. Bu bir talihsizliktir. Ama devletimiz bunun üstesinden gelecektir. İlk tepkiler haksızlığa uğradığımızı kanıtladı. Şimdi gerekirse yeni önlemler alacağız” açıklamasında bulundu.
Başbakan Monti’nin bu açıklaması analistler tarafından İspanya’dan sonra İtalya’nında yeni bir paket hazırlığının içine gireceği şeklinde değerlendirilmesine neden oldu.

Türkiye’de piyasalar haftayı kayıpla kapatsa da, Avrupa’da sert fırtınalar esmediği sürece, önümüzdeki günlerde Türkiye için büyük bir risk gözükmüyor.

Belçika’da ise seçim öncesi hareketli günler beklenmekteydi, fakat şimdilik hareketlilik hava yolu, kara yolu, demir yolu ile tatil yörelerine giden tatilcilerde göze çarpmakta.

Benzer yazılar