Öne çıkanlar
Sirtaki Dersi

Sirtaki Dersi

‘Küresel Ekonomide Sirtaki’ başlıklı yazıma Yunan dostlarımdan tepkiler geldi. Bir Yunan dostumun Türk eşi de beni aradı. Her zamanki nezaketiyle eşinin çok abartılı bir yorum olmuş şeklindeki tepkilerini dile getirdi.
‘Dost acı söyler’ atasözümüze sığınarak ;

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker,  Alman gazetesi Tagesspiegel’e yaptığı açıklamada, Almanya’nın Yunanistan’a yardım konusunda kararın sonbaharda verilmesini istediğini hatırlatarak, ”Kararın Eylül ayına ertelenmesini kabul etmemiz gerektiği görüşünde değilim” derken,
Yunanistan’a verilecek ikinci kurtarma paketinde özel sektör kreditörlerinin katılımının olacağını vurgulayan Juncker, bu katılımın gönüllülük esasına dayanması gerektiğini yineledi.
Alman Hükümeti’de özel sektör kreditörleriyle yürütülen görüşmeler nedeniyle ülkeye yapılacak yeni yardım paketi üzerinde nihai kararın Eylül ayına ertelenmesini istiyor.

Yapılan açıklamalardan anlaşılacağı gibi yardımın ağırlığı gönüllülerin tutumuna bağlı..

İflasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Yunanistan’da uluslararası bankaların özel ve kamu sektöründeki toplam riski 183 milyar dolar
Fransız bankalarının 2010 yılı sonu itibariyle kamu ve özel sektörü kapsayan Yunanistan riski 65 milyar dolar seviyesinde.
Fransız bankası Credit Agricole’ün riski 30.6 milyar dolar,
BNP’nin 7 Milyar dolar,
Société Générale’in ise 8.3 milyar dolarlık riskleri var.
Yunanistan yüzünden söz konusu bankaların notları kredi derecelendirme kuruluşları tarafından negatif izlemeye alındı.
ABD bankalarının Yunanistan riskleri 41 milyar dolar seviyesinde.
Türk bankalarının Yunanistan riski ise 79 milyon dolar.
İngiliz bankalarının Yunanistan riski 13.1 milyar dolar.
Portekiz’in Yunanistan riski 10.2 milyar dolar.

ABD Merkez Bankası Fed’in eski başkanı Alan Greenspan, Yunanistan’ın temerrüde düşeceğinin neredeyse kesin olduğunu iddia ederek, bunun ABD’yi de resesyona sürükleyebileceğini New York’ta yapmış olduğu açıklamada dile getirdi.

Alan Greenspan bu açıklamasında, Yunanistan’daki krizin çözülmesi için siyasi ortamın uygun görünmediğini de iddia etti. Fed’in eski başkanı Yunanistan’ın temerrüde düşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğuna da özellikle dikkat çekti.

George Papandreou’nun kemer sıkma programı için henüz destek bulamaması sebebiyle, Yunanistan’ın 2 yıllık borçlanma maliyetleri yüzde 30’un üzerine çıktı.

Yunanistan sorunu bir küresel sorun olarak piyasaları etkilemektedir. Yunanistan’da bu risk olmasa, Euro Bölgesi ve ABD’nin yeni bir krize sürüklenmesi ihtimalinin çok düşük olacağı kanısı uzmanların ortak görüşü olarak kamuoyuna yansımaktadır.

Gerçekler acı olsa da; ‘dost acı söyler’ ama gerçeği söyler.

Sirtaki nasıl oynanır bilmediğim için değerli okuyucumun bu oyun hakkında vermiş olduğu derse teşekkür ederken küresel ekonomik sirtakide durumların malesef iç açıcı olmadığını bir kez daha dile getirmek isterim…

Benzer yazılar