Ekonomik istikrar, yeni anayasa ve işsizlere iş vaatleri ile AK Parti büyük farkla galip çıktığı seçimlerin ardından, Türkiye için önemli siyasal faktörün politik istikrar ve sürdürülebilir büyüme isteği olduğu görüldü.
AK parti’nin genel seçimlerde elde ettiği başarı, yapmak istediği Anayasa değişikliği için fırsat olacak. Ancak son zamanlarda aşırı ısınma sinyalleri veren ekonomi yeni kurulacak hükümetin ve parlementoda yer alacak olan seçilmişlerin öncelikli çalışma konuları içinde yer almalıdır.
Türkiye’de siyasi istikrarın devamlılığı ve ülkenin ‘‘BB’’ olan kredi notunun yatırım yapılabilir bir seviyeye yükseltilmesi, makro ekonomik istikrar, sürdürülebilir büyümenin sağlanması ile mümkün olacaktır.
Son zamanlarda ABD’deki mali sıkıntı, Çin’de hissedilir boyutlara ulaşan ekonomik yavaşlama, Japonya’daki durgunluk, Avrupa’da borçların yeniden yapılandırılması, küresel ekonominin bitmek bilmeyen kriz ateşini körüklemektedir.
2011 yarı yılında ortaya çıkan verilere bakıldığında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kamu ve özel sektör borçları artış göstermektedir. Ülkelerin dengesiz borçlanmaları küresel ekonomiyi kriz ortamında tutmaktadır.
Küresel sorunların başında yer alan işsizlik; petrol ve gıda fiyatlarındaki artış, Asya’da faizlerin yükselmesi, küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Piyasalar,yarı yılın ardından 2012 yılını bugünkü verilerle geçirse bile, 2013 yılı yeni bir kriz riskinin sinyallerini şimdiden vermektedir.
Türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,82 artarak, 29 milyar 642 milyon dolar oldu.
Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 milyar 779 milyon dolar artış gösterdi.
Türkiye’de seçmen ülke genelini yüzde 50 oy oranı ile sarı renge boyadı.
Ümmet ve umut arş-ı aleme çıkınca,
Umut seçmenin ekmeği olunca,
Umar ha umar, umar’dan başka…
Ne yapabilir ki seçmen ?….