Öne çıkanlar
Dünya Markası

Dünya Markası

Bazen kendiliğinden ülke tanıtımına kalkışanlar vardır.

Bu tür tanıtımlarda genelde ortaya karışık menü hakimdir.
Ülke tanıtımıdır der, gidersiniz.
Gördükleriniz karşısında koyunun olmadığı yerde keçi Abdurrahman Çelebi misali,
Abdurrahman Çelebi’yi elinizi kalbinizin üstüne götürerek
Tüm ulvi duygular içinde bir kez daha yad edersiniz.

Türkiye’de sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012’de yurt dışında yapılacak tanıtımlar için;
7,5 milyon dolar Almanya’ya
5 milyon dolarlaRusya’ya
4,5 milyon dolar İngiltere’ye
4 milyon dolar ABD’ye ayrıldı.
Yani, ilgili bakanlık tarafından 2012 yılı içinde yurt dışındaki reklam faaliyetlerine yönelik öngörülen bütçe 45 milyon dolar.

Turizm tanıtımında T.C. Kültür Bakanlığı’nın bütçesinden büyük pay alan Almanya’nın geçen yılki dış turizm gideri, 58,6 milyar euro.

Almanya’dan çıkış yapan turistlerin tercih ettiği tatil yerleri,
İspanya, Balear ve Kanarya Adaları ile İtalya, Türkiye, Avusturya ve Hırvatistan.

Almanların Türkiye’deki seyahat tercihleri ise sırasıyla Akdeniz, İstanbul, Ege ve Kapadokya oldu.

Rus turistlerin tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı alırken, bunu Mısır, Çin, Finlandiya, Almanya, İtalya, İspanya ve Yunanistan izliyor.

Türkiye’ye gelen Rus turistler genelde, Antalya , Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Dalaman ve İstanbul’da tatillerini geçiriyorlar.

İngiltere’de seyahat edenlerin yurt dışında tercih ettiği ülkeler,İspanya, Fransa, ABD, Portekiz, Türkiye, İtalya, Mısır, Yunanistan, Karayipler, Güney Kıbrıs, Tunus ve Fas.

Tatil için Türkiye’yi seçen İngilizler, Muğla, İstanbul, Antalya , Kuşadası, Bodrum, Didim Kapadokya ve diğer tatil yörelerini tercih ediyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2012 yılı reklam kampanyaları şartnamesi iletişim ve pazarlama stratejisinde, hedefin, başta seyahat kararlarının alındığı ve seyahat rezervasyonlarının yapıldığı dönemler olmak üzere yıl genelinde, Türkiye’nin turistik tanıtımının destinasyon odaklı biçimde yapılarak, Türkiye imajının geliştirilmesi olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Bakanlık tarafından, hedef tüketici profilinin eğitim ve gelir seviyesi orta ve üzeri, çevreye duyarlı, marka bilinci yüksek, paket tatil turlarından çok özel ilgiye yönelik turizm çeşitleriyle ilgilenen, aktiviteler ve başka kültürlere merak duyan, seyahat sıklığı yüksek kişiler olduğu özellikle vurgulanırken;

Pazarlama hedefleri, ”Türkiye’nin pazar payının ana pazarlar ve gelişmekte olan pazarlarda artırılması, olgun pazarlarda korunması, Türkiye’ye gelen üst gelir grubu ziyaretçi payının artırılması, kişi başı harcama ve kalış sürelerinin artırılması, turizm talebinin 12 aya yayılması, kültür, golf, kış, kongre, yatçılık, şehir, gençlik, sağlık ve ekoturizm gibi turizm çeşitlerine yönelik talebin artırılması, turizmin bölgelere dengeli dağılımının sağlanması”;

İletişim hedeflerinin ise, ”Türkiye’nin dünya turizm pazarındaki imajının güçlendirilerek köklü kültürel mirasa sahip, farklı yaşam tarzı ve eşsiz seyahat deneyimi sunan modern bir ülke olarak konumlandırılması” olarak tanıtım stratejisi belirlenmiş olan Türkiye turizm de bir dünya markasıdır.

Türkiye’nin tanıtımını ticari anlamda yapmak isteyenler için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belli dönemlerde ihaleler yapılır. Tanıtım ihalesine katılacak olan firmalar yurt içinde bakanlığın ilgili birimlerine yurt dışında Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne hazırlamış oldukları teklifleri teslim ederler.

Ülke tanıtımı şahsi çıkarlara alet edilemeyecek kadar hassas bir konudur.

Ülke tanıtımına katkıda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, ileride hukuksal problemler yaşamamak için yapmak istedikleri faaliyetler ile ilgili resmi makamlarla işbirliği içerisinde olmalıdır ki,
Bizler de ülkemizin tanıtımı ile ilgili faaliyetleri izlemeye gittiğimizde Türkiye’nin imajına layık tanıtımları görelim.

Benzer yazılar