Beklenen oldu !
Euro Bölgesi içinde yer alan İrlanda, Yunanistan ve Portekiz’in ardından İspanya da kurtarma paketine ihtiyaç duydu ve yardım talebinde bulundu.
Euro Bölgesi Maliye Bakanları yardım talebini değerlendirerek talebi karşılama kararı aldılar.
İspanya’ya yapılacak yardım paketi finansal piyasalar üzerinde de olumlu etki yarattı.Bu nedenle haftanın ilk günü piyasalar coştu. Kısa süreli olan bu çoşku İtalya ve İspanya tahvil faizlerinin oranları ortaya çıkınca bitti.
İspanya ekonomisi, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz’in toplam ekonomilerinin neredeyse iki katı büyüklüğünde. Ülkenin banka borçları için talep ettiği paranın tamamı, hükümetin hesabına borç olarak verilecek.Bankaların borçları böylelikle vergi mükelleflerinin sırtına yüklenecek. Sonuç olarak bu yardım talebinin ispanya’yı kurtarmak için yeterli olmayacağı gerçeği de açıkça görülüyor.
Avrupa Komisyonu’nun vereceği kurtarma fonunu, İspanya’nın yerel bankalarını rahatlatması açısından zafer olarak nitelendiren Rajoy, fonlarla ülkenin kurtarılmaya ihtiyacı olmadığını dile getirirken, siyasi manevrayla da gerçekleri perdelemeye çalışıyor.
Aslında İspanya’nın yardım çağrısı, Euro Bölgesi’nde süpriz olmadı.
Son yıllarda risk altındaki ülkeler sıralamasında ilk dörtteki yerini zaten sabitlemişti.
İspanya’ya verilecek kredilerin ay sonundan önce verilmesi beklenirken, yetkililer yardımın Yunanistan seçimlerinden önce verilmesi gerektiği görüşündeler. Bu görüş, fırtına öncesi sessizliğin sonuna doğru hızla gelindiğinin işaretidir.
AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu ile diğer kuruluşların İspanya bankalarının ne kadar ihtiyacı olduğuna karar vereceğine, bu konuda İspanya hükümetinin karar verici olmadığını belirtirti.
İspanya’yı piyasa türbülansının odak noktası olarak gösteren Rehn, aynı zamanda
AB komisyonun İspanya’nın finansal sektörü üzerinde daha sıkı önlemler almaya hazırlandığının sinyallerini de verdi.
Son günlerdeki gelişmelerin İspanya hükümeti üzerindeki baskıyı azaltıp azaltmayacağı konusunda belirsizliğini korurken, yardımın İspanya’nın ülke borçlarını yüzde 20 daha arttıracak olması, finansal piyasaları derinden etkileyecek bir gelişmedir.
Avrupa Birliği kredisinin İspanya için kesin bir kurtarma olmayacağı ; çünkü paranın İspanya FROB’a gideceği ve ülke borcu olarak sayılması ise, borç yükünü ayrıca olumsuz yönde etkileyecektir.
Haftanın ilk gününde belirsizlikler piyasayı olumsuz yönde etkilerken, Güney Kıbrıs Maliye bakanı’nın acil yardım çağrısı İspanya ile birlikte Euro Bölgesi’nde sönmek bilmeyen kriz ateşini de beraberinde körüklemiştir.