Öne çıkanlar
Erhan Yurdayuksel: Fransa’da seçimleri kim kazanır?

Erhan Yurdayuksel: Fransa’da seçimleri kim kazanır?

Aşırı sağın ayak sesleri ekonomideki vaatleri ile birleşince hiç şüpheniz olmasın Fransa’da erken seçimleri aşırı sağ kazanır.

RN’nin iktidara gelmesi, göçmen karşıtı politikalarının yanı sıra Fransa’nın siyasi ve ekonomik geleceği üzerinde önemli değişiklikler yaratacaktır.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un erken seçimde sandıktan şapkadan tavşan çıkarmazsa büyük bir yenilgi alarak çıkacağı neredeyse kesindir.

Peki ne olur?

Seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisi yüzde 35 civarında oy alarak seçim sonrası zaferini ilan eder.

Bence sorulması gereken soru, “Seçimlerde sandıktan nasıl sağ parti çıktı?” olmalıdır.

Aşırı sağ partinin genç Başbakan adayı Bardella, seçim kampanyasında bilinçli bir şekilde seçim kampanyasında yapıcı ekonomik vaatlere yer verdi.

Seçimlerde RN çoğunluğu alırsa Fransa’nın ekonomik politikalarında köklü değişiklikler olur.
Emeklilik yaşının düşürülmesi,
Gençler için vergi muafiyeti,
Sosyal yardımların kısıtlanması,
Elektrik ve yakıtta KDV indirimi ile göçmen karşıtı harcama kısıtlamaları
gibi politikalar üretilmesi seçmenlerin beklentilerine cevap veriyor.

RN’nin çoğunluğu elde etmesi ile Fransa’nın Ukrayna’ya yönelik destek kararları değişecek ve göçmenler meselesinde farklı bir tutum izleyeceği düşünülüyor.

Çünkü, RN partisinin lideri Bardella, Fransa’ya göç akışlarını büyük ölçüde azaltacağını çok sık dile getirdi ve seçimlerde galip çıkması halinde 30 yaş altı vatandaşların vergi vermeyeceğini, Ukrayna’ya Fransız askeri birlik gönderilmesine karşı olduğunu da özellikle belirtti.

Fransa’da yatırımcılar ise RN liderliğindeki bir hükümetin, bütçe açığının artmasına yol açacak genişleyici bir maliye politikası izlemesinden endişe ediyor.

Fakat RN’nin vadettikleri adımları atıp atamayacağı da büyük bir soru işareti oluştuysa da daha önce Arjantin, İtalya örneklerinde aşırı sağ çizgideki partiler iktidara geldiklerinde izledikleri politikalar, seçim öncesi vaatleri ile önemli ölçüde farklılık göstermişti.

Şimdi gelelim Fransa’da yapılacak seçimlerin sonucuna!

Fransız seçmenlerin göç politikasını destekleyen politikacılara kırmızı kart göstereceğinin kesin olacağını öngördüğümüzde bu seçimin galibi RN olacaktır diyebiliriz.

Erhan Yurdayüksel
28 Haziran 2024

Benzer yazılar