Dünya zenginleri sıralamasında kümede kalma mücadelesi veren Avrupa ilk defa, gelişmekte olan ülkelerdeki milyarder sayısının altına düştü. Dünya zenginler liginde ABD liderliğini korurken gelişmekte olan ülkelerin nefesleri her geçen gün liderin ensesinde daha çok hissedilmeye başladı.
Dünya milyarderler ligi
Dünya lideri olan ABD zenginlerinin listesinin toplam tutarı 1.5 trilyon dolar
Kişisel servet ise 413 milyar dolar.
2011 yılı Ocak ayı itibariyle (BRIC) Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi hızlı gelişmekte olan ülkelerdeki milyarder sayısı geçen seneye kıyasla 108 kişi arttı.
Bu yıl BRIC ülkelerinin milyarder sayısı Avrupalı milyarderlerden bir kişi fazla çıktı.
Dünya ekonomisinin göstergesini milyarderler belirler
Küresel ekonomide yer alan milyarderler, dünya ekonomisinin yönünü tayin etmektedirler.
Asya´daki milyarder sayısı bu yıl 332´ye ulaştı.
Bu zenginlerden 115 tanesi sadece Çin´de.
55 milyarder Hindistan´da. (Ortalama servetleri 4.5 milyar dolar)
26 milyarder Japonya´da (Japonya önceki yıllara gore çok geride kaldı)
101 milyarder Rusya´da. (Rusya´da zenginlerin sayısı hızla artıyor)
Zenginlerin ekonomik ve siyasi stratejileri
BRIC ülkelerinin siyasileri ABD, AB ve diğer dünya ülkeleriyle gerçekleştirecekleri siyasi, ekonomik işbirliği görüşmeleri için hazırlıklarını profosyonel lobi şirketlerine yaptırırlar.
Kendi ülkeleri adına yurtdışında yer alan düşünce kuruluşları bu profosyonel lobi şirketlerine destek vererek yardımcı olurlar.
Ülke ziyaretleri havaalanı karşılamasından itibaren başlayarak en üst düzey görüşmelere kadar lobi şirketleri tarafından nakış işler gibi proğramlar hazırlanır ve yürütülür.
Bürokratlara, siyasilere ve yöneticilere başlangıç ile sonuç hakkında geniş detaylar bildirilir.
Liderlere sadece tokalaşma, vedalaşma iyi niyet mesajlarını içeren prosedür kalır.
Yıllardır bu doğrultuda işlerini tıkır tıkır yürüten BRIC ülkelerinin liderlerini sinir, stres içinde bağıra çağıra beyanatlar vermekten uzak tutan profesyonellik, ülkelerine zenginliğin kapısını açmıştır.
Para parayı çeker
Bir zamanlar savaş naralarıyla anılan ABD ile Rusya şimdi vizeleri kaldırmayı görüşüyor. Putin, temaslarda bulunmak için Moskova´ya gelen Biden ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasını istedi. Biden da, Putin´in önerisini desteklediğini iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da yakınlaştırılması gerektiğini söylerken aslında dünyadaki ekonomik güçlerin önemini bir kez daha dile getirdi. Biden tarafından, dünya genelinde sorunları bulunan ülkelerin başka bir başkent yerine Moskova veya Washington´a geldiğini söylenmesi, Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START2) Afganistan, uyuşturucu ve bölgeyi ilgilendiren bir çok konuyla ilgili işbirliğini inşa etme konusunun gerekliliğinin yanısıra, ´´şu anda ekonomi üzerinde yoğunlaşma zamanı” diyerek ekonomide ´Para, parayı çeker´ sözünü dünya kamuoyu önünde bir kez daha vurgulamış olması küresel ekonomik gidişatın rotası açısından önem arzetmektedir.
Karga ile tilkinin masalı
Küresel güçlerin liderleri raporların dengesiyle, belden aşağı gündem yaratan kamu oyunun mağdur rolündeki gazeteci yengesiyle uğraşmıyor, uğraştırılmıyor…
Zenginin parası, züğürdün çenesi, karga ile tilkinin masalı derken Dünya´da hızla yol alan ülkelerin yanına yaklaşmanın bile hayal olacağı günlerin yakın olduğunu göz önüne alan ülke liderleri atacakları adımları çok iyi hesaplayıp bildiğini okumamalıdır. Çünkü ileride problem yaratacak olaylar bir ülke için bu kadar basit değildir…