Libor piyasasının manipüle edildiği ortaya çıktı.
Altın ve petrol fiyatlarında manipülasyon yapıldığı yönündeki iddialar,
Petrol fiyatlarının güvenilirliğine yönelik endişeler,
İngiltere’de petrol piyasasının manipülasyon ve deformasyona açık olduğunu bildiren raporun açığa çıkmasının ardından uzmanlardan gelen uyarılar,
Borsa simsarları tarafından petrol şirketleri ve hedge fonlarının piyasayı olumsuz etkileme gücüne sahip olduğu ve yanlış fiyatlar rapor etmeye çalışmalarının muhtemel olduğuna dair açıklamaları,
Sene başında kurşunsuz benzinin litresinin rekor seviyeyi görmesinin uzmanlar tarafından hatırlatılması,
Yapılan manipülasyonların tüketicilerin cebine verdiği zararlar,
Tüm bunlardan olumsuz etkilenenler, herzamanki gibi tüketiciler,
kazananlar ise yine çıkar çevreleri oldu.
İngiliz Parlamentosu üyesi bir grup milletvekili, Başkan Cameron’u petrol piyasası üzerindeki regülasyonları güçlendirmeye ve fiyatlar üzerinde manipülasyonda bulunanlara yaptırım uygulamaya çağırması, sömürülen kesim için bir umut oldu.
Geçen sene Mayıs ayından Ağustos ayına kadarki süreçte petrol fiyatlarında görülen yüzde 5,5 oranındaki düşüşe karşılık motorin fiyatlarında yüzde 1,5 oranında görülen düşüşün manipülasyona delil oluşturduğu söyleniyor.
Petrol piyasasının zemini kaygan.
Libor skandalına benzer bir şekilde petrol fiyatlarının da manipüle edilip edilmediği derinlere inilerek sorgulanması, kaygan zeminde oluşan dalgalanmaları açığa çıkaracaktır.
Küresel arenada Libor, altın, gümüş ve petrol hareketleri « piyasalarda neler oluyor ? » sorusunu belleklere kazıdı.
Avrupa piyasalarında karışık seyir halen devam etmekte.
Almanya 2 yıllık tahvil ihracında ilk kez negatif faizle borçlandı.
Belçika ise, basına yansıyan kredi notunun düşürülmesi riski haberinin ardından 3 aylık negatif oranlı finansman bulduğunu açıkladı.
Yüzde -0,016 oranında hazine sertifikası karşılığı 1,53 milyar euro elde edecek olan Belçika, buna ilave olarak 12 aylık yüzde 0,04 oranlı 1,47 milyar euroluk da finansman sağlamış olacak.
Zorunlu pazarda 10 yıllık Belçika tahvilleri yüzde 2,47 ile en az kazandıran olma ünvanını koruyor.
Belçika’da yaşanmakta olan ekonomik kriz tehlikeli bir seyir izlemeye devam ederken, bu borçlanma az da olsa nefes aldıracağa benziyor.
Bankaların özgüvenlerini yitirmeleri nedeniyle paralarını devlet tahvillerine yatırma yolunu seçmesi devlet ihalelerini canlı tutuyor.