Soğuk savaş dönemlerinde ´sömürgecilik´ savaşarak olurdu. Şimdi çephelerde savaş dönemi bitti. Sömürünün tarzı da değişti. Özellikle gelişmiş ekonomilere sahip ülkeler sağlık, enerji, gıda vb gibi daha birçok alanda kendi tekellerini kurmaktadırlar.
Hedef az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler
Her konuda olduğu gibi “genetiği değiştirilmiş organizma”larla kısa sürede tanıştırılan bu ülkelerdeki siyasiler ve yetkililer, yarınların hesabını yapmadan, kısa gün çıkarlarıyla uğraşarak almış oldukları yanlış kararlarla dönüşü olmayan bir yola girmektedirler.
GDO projesi, önceleri kamuoyunda ´Dünyada açlığı önleyecek proje´ olarak tanıtılmıştı. İlerleyen zaman içinde “genetiği değiştirilmiş organizma”GDO´larla üretilen gıdaların “insanlık adına zararlı gıdalar” olduğu anlaşıldı. Bu konuda az gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerin pazarlarına kolaylıkla girebilen üretici firmalar girdikleri pazarlarda tekel oluşturmaktadırlar. Verimli topraklar kısırlaşmakta ve bu topraklarda tek tip çoğaltılıp üretilemeyen tohuma bağımlılık başlamaktadır.
Gelişmiş ülkeler “genetiği değiştirilmiş organizma´´ lardan oluşan gıdaları neden yasakladı?
Fransa´da başkan Sarkozy “Bu tür gıdalar Fransa´ya giremez´´ dedi ve konuyla ilgili acil yasa çıkarttı. Yunanistan, İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra birçok gelişmiş ülkelerde de yasaklanan “zararlı gıda, GDO”lar sadece sebze ve meyvelerle sınırlı olmayıp, bu ürünlerden yapılan bebek mamasından salça´ya ve şekere kadar birçok mamulde kullanılmaktadır.
Avrupada kanserojen olduğu kanıtlanan bu ürünlerin en çok bağışıklık sistemine zarar verdikleri de biliniyor. Karaciğeri tahrip eden , kan yapısını bozan, sindirim sistemine zarar veren, erken doğuma Alerjik reaksiyona neden olan, Antibiyotik direncini zayıflatan,Toksik etki yaratan, kısırlığın yanı sıra birçok hastalığa sebep olan genetiği değiştirilmiş ürünlere gelişmiş ülkelerde yasak gelirken, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde neden satış serbestliği vardır? Bilerek kimler kendi insanlarının canlarını kastedebilir? İnsanlığa verdiği zararın yanısıra birçok canlı türünün neslinin tükenmesine kimler ve neden izin verebilir?
Ekonomik güç için insanoğlu ´GDO´ların esirimi olmalı?
Ekonomik güç için asırlardır dünyada değişik sömürü düzenleri oluşturulmuştur. Kendi çıkarları uğruna başkalarını düşünmeyen toplumların tarih sayfalarındaki yerleri ve sonları bellidir. Son zamanlarda gelişen teknolojiyle insanoğlu tüm değerleri hiçe sayıp açımasız bir rekabet savaşının içine girmektedir. Hastalıklı bir dünya insanoğlunun yaşam yeri olamaz. ´Toprak Ana´ hiçbir zaman kendine yapılan kötülüklere seyirci kalmamıştır. Yaradan bu dünyanın her türlü güzelliğini insanoğlunun önüne sermişken, dünyanın güzelliklerinden kısa gün çıkarları uğruna vazgeçilebilir mi? Bu dünyanın ´etme bulma´ dünyası olduğunu unutmak mümkün mü?