Ekonomik kontrol,
Tepeden kuşbakışı kontrol,
Kısaca küresel güç gösterisine hazır mıyız?
Son günlerde yaşlı küremizin tek kutuplu kontrolü ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yaşanan bu gelişmelerden sanal dünyanın özgürlüğü yakın zamanda sona erecek gibi.
Ya ekonomik özgürlük?
Küresel ekonomi liginde alt sıralara düşen AB, krizden etkilenen birlik üyesi ülkeler için 750 milyar euro´luk fon oluşturdu. Uluslar arası Para Fonu (IMF) ise 750 milyarlık fonu yetersiz bulduğunu açıkladı.
AB´nin lokomotifi Almanya´nın Başkanı Merkel, IMF Başkanı Dominique Strauss- Kahn´ın görüşüne karşı çıkıp, “Euro Bölgesi´nin kurtarma mekanizmasının miktarının artırılmasına ihtiyaç bulunmuyor” diye hazırlanan fonun yeterli olduğunu savunuyor.
Almanya´da Euro´suz yaşam tartışmaları kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Oysaki ekonomik krizin dev dalgalarında ´Euro´ bu ülkenin can simidi olmuştur.
Küresel ekonomi liginde ilk sıralarda ağırlığını hissettiren Çin´in en büyük rakibinin yakın gelecekte Hindistan olacağı ekonomistlerin ortak açıklamalarında yer almaya başladı.
Gelişmekte olan birçok ülke ekonomisinde ise zamansız açan bahar çiçeklerinin akibeti söz konusu.
Bu arada Assange ve Wikileaks dünya kamuoyunun dikkatini belli yönlere çekmeyi başardı.
Ekonomik kriz, belgeler, Avrupa´yı sarsmaya devam eden kriz derken yerküremizin belli bölgelerinde yaşam bu şekilde devam ediyor.
Peki aşağıda durum böyleyken yukarıda neler oluyor ?
Geçen gün, Amerikan Hava Kuvvetlerinin yedi ay önce uzaya fırlattığı, görev ve amacı açıklanmayan, küçük bir mekiğe benzeyen insansız uzay aracı X-37B, bir süre önce sabah erken saatlerde Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü´ne indi.
Bu insansız uzay aracı 22 Nisan´da Florida´daki Cape Canaveral´den fırlatılmıştı. 220 gün tepemizde dolaşan esrarengiz uzay aracı X-37B, ilk uçuşunun yanısıra yörüngedeki deneylerini başarıyla yerine getirdi ve sessiz sedasız geri döndü.
Amatör astronomlar, esrarengiz aracın güzergahının ABD Ordusu´nun özellikle ilgilendiği Irak, İran, Pakistan, Afganistan ve Kuzey Kore gibi ülkelerin üzerinde olduğuna dair bazı açıklamalarda bulundular. Ayrıca aracın 408 km irtifada bulunduğunu ve Dünya´nın çevresini her 90 dakikada bir turladığını belirttiler.
Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri de, uzay aracının yeni bir silah olmadığını, ancak; yerdeki askeri tesis ve kuvvetlere yardım ve destek amacıyla kullanılacağını açıkladılar.
X-37B, 10 yılı aşkın bir süredir geliştirilmekte olan bir robot uzay aracı, 8,9 metre uzunluğa ve 4,5 metre kanat genişliğine sahip.
Yetkililer, güneş panelleri sayesinde uzun süre uzayda kalabilen bu araçta yeni teknolojilerin denendiğini, X-37B uzay aracının yörüngeye oturduktan sonra güneş panelleri ve lityum-iyon bataryalarından sağladığı elektrikle çalıştığını, ABD Hava Kuvvetleri tarafından, gelecek yıl ikinci bir X-37B´nin uzaya fırlatılmasının planlandığını açıkladılar.
Bazı ülkelerin, özellikle de Çin´in, uzayın askeri amaçlı keşfine soyunduğu dönemde, kullanılan X-37B uzay aracı bundan sonra aşağıdan, yukarıdan giderek artacak olan küresel güç gösterisine hazır olmamızın habercisiymiş gibi görülüyor.