Öne çıkanlar
Yap! Yapamazsan İntihar Et!

Yap! Yapamazsan İntihar Et!

Belçika´nın ve Avrupa Birliği´nin (AB) Başkenti olan Brüksel´de neredeyse Dünya´da var olan her milletten yaşayan birileri vardır. Bizler bu ülkenin çatısı altında, aynı hastaneleri, marketleri, restoranları, işyerlerini, evleri kısaca aynı havayı tenefüs ederken yaşamı ve kaderi paylaşırız bu dost insanlarla. Tunus´daki olaylar başladığında Tunuslu dostların endişelerine, ardından; Mısırlı, Faslı, Libyalı dostların kederlerine ortak olduk. Ama Japonların acısı yüreklerimizi derinden yaktı.
Japon dostlarımız her zaman etrafına neşe saçan kendi halinde, saygılı ve sevgi dolu dost canlısıdırlar.

´Sis, yelpaze ile dağılmaz´
Japonya´da şiddetli depremin etkisi tahmin edildiği gibi borsalarda da hissedilmeye başlandı. Hafta başında borsalar son iki buçuk yılın en kötü günlük performansını yaşadı. Japonya Merkez Bankası ise, piyasalara derhal müdahale etti ve 265 milyar dolarlık likidite sağlayacağını bildirdi. Nikkei Borsası Kasım ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü, hafta başı günlük kayıp ise yüzde 6.2. Nükleer korkunun devam etmesi Nikkei Endeksini yüzde 15 ile 20 arasında değer kaybettirir.

Japonya´da yaşanan doğal afet, Japon şirketlerin hisselerinde yüzde 10 ve üzerinde değer kaybına neden oldu.
Toyota haftanın ilk gününü yüzde 7.9,
Sony haftanın ilk gününü yüzde 9.1,
Mitsubishi´nin hisseleri ise haftanın ilk gününü yüzde 11.8´lik kayıpla kapattı.
Avrupa borsaları da haftanın ilk gününe ekside başladı.
İngiltere´de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3,
Almanya´da DAX Endeksi yüzde 1.5,
Fransa´da CAC 40 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

Japonya Merkez Bankası´nın (BoJ) finansal istikrarı sağlamak için piyasalara 265 milyar dolara varan likidite sağlama kararı piyasalar açısından olumlu bir karardır. Alınan bu kararla Yen´in kademeli olarak değer kazanmasının önüne geçilir. Yaşanan felaketle birlikte Dolar/Yen paritesi de 81.88 seviyesinden 82.10´a yükseldi. Japonlar, kendi atasözlerinde de belirttikleri gibi ´Sisi yelpazeyle dağıtmazlar.´

´Sular yükselince gemiler de yükselir´
Japonya´da suların yükselmesiyle yaşanan felaket nedeniyle can kaybının 10 binin üzerinde olduğu söyleniyor. Büyük nükleer santrallerde nükleer reaktörler kontrol altında tutulmaya çalışılsa da radyasyonun yayılma riski oldukça yüksek görülüyor. Yaşanmakta olan acı olayların şoku henüz devam ediyor ama nükleer santrallerin güvenliğine yönelik endişeler, bundan sonra inşa edilecek santrallerin geleceğini etkileyecek olması dünya enerji gündeminin ilk sırasında yerini aldı. Japonya´da nükleer santrallerin zarar görmesinden sonra ülke genelinde elektrik kesintilerinin yaşanması, ülkede üretime dayalı ekonomiye büyük zarar verecektir.
Yaşanan felaketten ve enerji problemlerinden;
Toyota´nın Japonya´daki 12 fabrikasında,
Nissan´nın üç fabrikasında,
Honda´nın da iki fabrikasında üretimi durdurması ve bu şirketler gibi dev şirketlerin kısa süre içinde normal işleyişlerine geri dönemeyecek olmaları zararın boyutunu olumsuz yönde etkileyecektir.
Japonlar, ´Sular yükseldikçe gemiler yükselir´ ata sözlerini berekete yönelik kullanırlar. Fakat bu sefer bereket, yükselen suların altında kalmış gibi görünse de bu yazımda Japon dostlarıma kendi atasözleri ile teselli etmek istedim. Onların acılarını yüreğimde yaşıyorum.
Japonlar, bu badireyi de güçlerini ortaya koyarak atlatırlar.

´Yap! Yapamazsan intihar et´ atasözü Japonların yaşam felsefesidir….
14.03.2011

Not: Türkiye´de can güvenliğimiz Allah’a emanet. Dualarımız İbo´nun (İbrahim Tatlıses) bir an önce sağlığına kavuşması için.

Benzer yazılar