Küresel ekonomide bir dönemin daha sonuna gelindi. Güçlü ekonomiye sahip ülkeler ´Truva atı´ taktiğiyle bazen kendileri tarafından atanan şahları, bazen de kendi piyonlarını gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına sürerlerdi. Bu tür piyasalara sürülen şah ve piyonlar kendilerine özgü yaşam biçimiyle toplumda yerlerini alırlardı. Aldıkları talimatlar doğrultusunda hareket eden bu şah ve piyonlar, kendilerine verilen görevleri yerine getirmek uğruna bırakın yaşadıkları ülkenin menfaatlerini, vatan millet sevgisini, en yakınlarını bile düşünmeden başkalarına peşkeş çekmekten hiçbir zaman çekinmezlerdi. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine katkı yapacak projeleri bir şekilde engelleyen veya kendilerine verilen emirler doğrultusunda çıkar amaçlı çevrelerin menfaatleri için çalışan bu şah ve piyonlar, meydanı boş buldukları sürece görevlerini büyük bir başarıyla yerine getirirlerdi. Kendilerini bulundukları toplumdan üstün gören bu şahlar ve yine kendilerini ´´uyanık´´ zanneden piyonlar kendilerine görev verenler tarafından özellikle ekonomik alanda yetiştirilirler ve yaptıkları her işi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine göre kılıfına uydurarak yaparlardı. Son zamanlarda yaşanan küresel ekonomik kriz hayal dünyasında yaşayan balon ekonomilerin gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Küresel ekonomide söz sahibi olan ülkeler artık şahları ve piyonları ne şekilde ileri süreceklerini bilemiyorlar. Bu ülkeler ekonomideki son durumlardan her ne kadar panik yapmamaya çalışsalarda şaşkınlık hallerini ister istemez gözler önüne sermektedirler.
Küresel Ekonomik Krizin Bilinmeyen Halleri
Küresel ekonomik kriz öncesi yıllarda güçlü ekonomilere sahip ülkelerin dış piyasalara bakışı ´herkes çalışsın ama önce bize çalışsın´ şeklindeydi. Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler üretimle, doğal kaynakların ekonomiye katılmasıyla, dünya ekonomisin de ön plana çıkmaya başlamasıyla, dünyanın ekonomik göstergelerindeki hesaplar değişti. Artık her ülke kendi hesabını iyi yapmak durumunda. Ülkelerin elindeki doğal kaynaklar, madenler, kısaca mevcut olan ve bugüne kadar bazı sebepler yüzünden gündem dışı kalan atıl kapasite değerlerinin geleceğin vitrin değerleri olması kaçınılmazdır. Basit Truva yöntemleriyle ülke ekonomilerinde söz sahibi olma dönemi ister istemez son bulacaktır.
Bu dönemde Truva atlarını iyi tespit eden ülkeler kısa zamanda kendi ekonomilerini düzlüğe çıkarmayı başaracaklardır.
Ekonomik krizden etkilenen ülke ekonomilerinin belli dönemde düzlüğe çıkması için üretimin yeri ve bu konuda yapılması gereken atılımların, yatırımların ve de bunlara verilecek desteklerin getirileri tartışılmaz gerçeklerdir.
Küresel Ekonomi ve Boyanan Kuklalar
Günümüzde hala piyasalarda farklı renklerde boyanan ve şekil değiştiren kuklalar oynatılarak zaman kazanılmaya çalışılmaktadır. Oysa ki oynatılan bu kuklaların sadece boyaları değişmiştir. Halk dilinde güzel bir söz vardır ´Semer ne kadar değişirse değişsin eşek aynı eşektir´ denir. Makyajlı bilançoların ve boyası değiştirilen kuklaların da dönemi bitmiştir. Hiç kimse bu tür kukla oyunlarından kazanç elde edemez. Bu durum dünya piyasalarında da açıkça görülmektedir.
Zehirli Mantarın Ekonomik Değeri
Mantardan anlamayanların ormana gidip mantar toplamaları ve sonra topladıkları mantarları hem kendileri yemeleri hem de satmaları ve de bundan kazanç elde etmeye çalışmaları doğru değildir. Hazır ormanda yetişen mantarların üretim maliyeti yoktur. İlk bakışta sadece toplanması gerekiyor diye düşünülebilir. Toplama maliyeti dışında karlı bir iş gibi görülsede, toplanan bu mantarlar ya zehirli çıkarsa ?
Zehirli mantarları satanlar bir an için kazanç elde ettiğini düşünebilirler ama unutmamaları gereken husus o mantarı yakınları ve kendilerinin de yiyebilecek olmalarıdır.
Satıldığında bir ekonomik değer taşıdığı sanılan zehirli mantarların sebep olacağı facialar düşünüldüğünde bu mantarların hiçbir değerinin olmadığı anlaşılmaktadır.
Küresel ekonomik krizde işi tam anlamıyla kavrayabilenler, yani mantar örneğindeki gibi mantarın zehirli olup olmadığını bilenler başarıya ulaşırken bu işi bilmeyenlerin sonunun hüsran olacağı bellidir.
Şah ve Piyon Hangi Kutuya ?
Kriz ekonomisinde değişen kurallar oyunda şah ve piyonları iyi kullandığını sananlara unutulması mümkün olmayan bir ders vermiştir. Kendini ´uyanık´ sananların aslında zavallı bir piyon olduklarını anlamalarının zamanı ise çoktan geçmiştir çünkü Dünya´da güç dengeleri değişmiş, bugüne kadar oynanan oyunların sonuna gelinmiştir. Kutular oyun masalarının kenarlarına getirilmiş ve biten oyunda kullanılan ´şah ve piyonlar´ toplanarak aynı kutuya yerleştirilmeye başlanmıştır.
Dünya ekonomisinde güçlülerin oyunu her zaman yeniden başlar ve hiç bitmez. Bu oyunda kullanılan şah ve piyonların yeri ise hep aynıdır, değişmez.
Yeni oyunlar başlayıncaya kadar ´Şahlar ve piyonlar´ aynı kutuda yerlerini alırlar.