İster gelişmiş olsun, ister gelişmekte olan ülke olsun her birinin anlaştığı ortak nokta ´kümesteki kazlar´ ve bu kazların yolunacak tüyleridir.Yönetimler kümesteki kazlara hertürlü yaptırımı rahatlıkla uygulamaktan ne geçmişte ne de günümüzde hiç çekinmemişlerdir. Genelde ülkelerin maliye bakanlıkları bütçe konularını ele aldıklarında hesaplarını daima kaz olarak gördükleri vergi mükelleflerinin tüyleri üzerine yaparlar. Tüyleri yolunmaktan tüysüz kalmış olan kendi deyimleriyle ´kazlara´ yeniden tüylenmeleri için arka bahçelerindeki kümeslerine alırlar. Bu kazları yeniden tüylenip palazlanıncaya kadar beslerler ve sonra yine tüylerini yolarlar. Sonuç olarak kazlar hangi kümeste olursa olsun onların gözünde yolunmaya mahkumdur. Hele ki yabancı bir ülkeye göç eden kazların durumu daha da vahimdir. Potansiyel ızgaralık olarak görülen ´kazlar´ sınıfına girecek olan bu kazların sadece tüyleri yolunmakla kalmayacak, palazlanma zamanı beklenmeden kesime verilip genelde ızgara olarak servise sunulacaktır!
Kümes ve kaz ikilemi
Belli zamanlarda, değişik ülkelerin maliye bakanlarının demeçlerinde ´denetimler sıklaşacak´ şeklindeki söylemlerine şahit oluruz. Bu demektir ki; hala kümesteyseniz ya tüyleriniz yolunacak ya da kesime hazır olun ! Onların gözünde ´kaz´ olarak görülen çaresizler hazırlanırlar denetimlere. Denetim başladığında ise denetleyen sanki denetlemekte olduğu işi çok iyi biliyormuşcasına elinde kaz güden sopasıyla birlikte taarruza geçer. Bu taarruzdan yolunan tüyleriyle kurtulanlar şanslı kazlardır. Kurtulamayanların ise vay haline !
2. Dünya Savaşı´ndan bu yana Dünya´nın en büyük ekonomik krizi yaşanmakta. Bu ortamda bile hala var gücüyle mücadele veren ülkelerin yavaş yavaş krizi geride bırakmasında en büyük paya sahip olan vergi mükellefleri, ekonomi kahramanlarıdır. Bu kahramanları ´kaz´ olarak gören zihniyet, onlar olmadığında kendi görüşleri doğrultusunda ancak boş kümese bakan olacaklarını bilmeleri gerekmektedir.
Ülkeler gelecekten umutlu olabilmeleri için iş gücüne ve vergi mükelleflerine sahip çıkmak zorundadır. Özel sektör kazandıkça devletler kazanacaktır. Bu denge kümes ve kaz ikilemiyle kurulamaz.
Ekonomi kahramanlarına sahip çıkmak
Ekonomik krizden kötü etkilenen ülkeler, bu krizden ekonomi kahramanlarıyla işbirliği içinde çıkabilirler. Devletlerin organizatörlüğü eşliğinde özel sektöre verilecek olan bilinçli teşvikler iş sahalarının gelişmesine ve işsizliğe çare olacaktır.
Vergi oranlarında yapılacak indirimler, vergi ödemelerine getirilecek kolaylıklar bu günlerde acil alınması gereken önlemlerin başında gelmektedir. Ekonomik krizden etkilenen ülkelerin bu konularla ilgili teşvikleri bir an önce çıkarmalarında yarar vardır.
Kümesin içinde kaz, dışında manav
Türkiye´de kaz, ´Almanya´da manavlıktan başka bir iş yapamaz´ denen Türk toplumunun kaderi bu olmamalı. Kendi vatandaşını kümestekiler olarak niteleyen bir bakanın sözlerinden sonra, Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi´nin, üstelik Türklerin Almanya´daki ekonomik gücünü yakından bilen birisi olarak söylediği « Türkler manavlıktan başka bir iş yapamaz! » sözlerine ne demeli ?
Almanya´da yaşayan Türkler bugün yaşadıkları bölgelerdeki bankalardan aynı zamanda paralarını çekse, Bay Thilo Sarraz acaba manavda çıraklık bile yapabilir mi ?Bu gerçekleri bilmeyen var mı ?
Yurt içinde seçilmişler, yurt dışında seçilmeye aday olanlar unutmamalıdır ki, kendileri sadece vekil veya vekil olmaya aday kimselerdir.
Ekonomi kahramanları ise vekillerini seçenlerdir !