Başta Çin ve Hindistan olmak üzere ekonomoik krize rağmen yatırımlarına devam eden Asya Ülkeleri için IMF, Asya ekonomilerinin 2010 yılında %5,75 büyüyeceğini açıklamıştır.
Yine, IMF ´Uluslararası Para Fonu´nun açıklamasına göre Çin´den Hindistan´a Asya ekonomilerinin bu yıl %2,75 ; 2010 yılında ise %5,75 büyüyeceği tahmin ediliyor. Asya ekonomilerindeki gelişmelere bakıldığında önümüzdeki yıllarda bu ülkelerin tahminlerin çok üstünde büyüyeceğini görmemek mümkün değil. Bu ülkelerin hükümetleri kesin kararlılıkla teşvik harcamalarına yönelip küresel ticarete hız verdiler. Rakipleri rekabet ortamında bu ülkelerin hızına yetişemeyip geride kalınca dış ticaret alanındaki kazançları yatırımlarının artıya geçmesinde etkili oldu.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Çin !
Çin´in küresel ekonomideki yeri tartışılmaz. Dünya´nın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya bile bu yıl %5,5 daralma yaşarken, Çin %8,5 büyüme kaydetmiştir.
Çin Hükümeti iç piyasayı canlandırmak için ülkenin en ücra köşelerine kadar internet hizmetlerini götürüp her evde bilgisayar olmasını sağlamış ve sanal ticarete önem verirken büyük yatırımlarını da durdurmamış, devam etmiştir. Dış ticarete verdiği önemin yanısıra iç piyasayı da canlı tutmak için bir dizi önlemler alınmış ve bu önlemler sayesinde % 8,5´ luk büyümeyle doğru yolda ilerlendiğini kanıtlamıştır.Asya´da tüketimi artıracak önlemlerin yanısıra sosyal güvenlik ve sigorta konularında yapılacak revizyonlar bu ülkelerin dünya liginde ekonomik olarak kısa sürede üst sıralardaki yerlerinin sabitlenmesi garantilenecektir.
Küresel ekonomik kriz ülkeleri birlik olmaya zorluyor !
´Japon Başbakanın model olarak Avrupa Birliği´ni alan Doğu Asya Birliği önerisi Asyalı liderlerin büyük desteğini aldı´. Şeklindeki basına yansıyan haberlere baktığımızda artık ülkelerin güçlerini ortaya koyup ortak menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda birlikler oluşturdukları görülmektedir.
Bu şekilde bir yapılanma ile birlik içinde yer alacak Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya, Tayland, Malezya, Singapur, Vietnam, Filipinler, Burma, Brunei, Kamboçya ve Laos gibi ülkeler Japon Başbakanın önerisine sıcak bakan ve kurulacak birlikte yer alacak olan ülkeler olduğu bilinmektedir.
Ülke menfaatleri ve ülkelerin birlikteliklerden beklentileri
Bu oluşturulması beklenen birlikteliklere bakıldığında her ülkenin diğerinden faydalanacağı birçok ortak çıkarları vardır.Ülke birlikteliklerinde ortak çıkarların yanısıra ülke menfaatleri herzaman önemlidir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu ortak çıkarlara özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Artık küresel ekonomide belli gruplara ayrılan ve istikrarlı radikal kararlar alabilen ülkelerin piyasalarda her geçen gün ağırlığı biraz daha hissedilecektir.